Column

COLUMN                                                         oktober 2022

 

Energie

Schrijft ie alweer over zo´n uitgekauwd onderwerp! Iedereen heeft er de buik van vol. We horen niet anders. In alle talkshows staat het op de agenda. Iedere politicus moet er een mening over hebben. Alle Nederlanders kennen het woord nu beter dan ooit. Niet alleen alle Nederlanders, maar nagenoeg heel Europa staat ermee op en gaat ermee naar bed. Het houdt de gemoederen bezig en zorgt bij menigeen voor slapeloze nachten. Er worden bomen opgezet over alternatieve energievoorzieningen. Zelfs bij onze plaatselijke sportvereniging discussiëren de volleyballers  in hun derde helft regelmatig over hun rekeningen, hun verbruik, hun besparingsmethoden, hun zonnepanelen, hun waterpompen, hun omgekeerde airco´s, hun stookgedrag, hun alternatieven en niet te vergeten hun oplossingen voor een betere landelijke aanpak. Als de politici daar is bij konden zijn! Geen enkele politicus in de groep en toch zulke waanzinnig goede ideeën!

Een eigen windmolen voor ons dorp! Gezamenlijke inkoop van gas en elektra voor heel Slijk- Ewijk! Samen staan we sterker en kunnen we meer bereiken. Wellicht ook bij de onderhandelingen met de leveranciers van gas en elektra. Want dat lijken soms ook net boeven. We steken nogal wat energie in het bedenken van een betere aanpak. Toch is er ook de angst om afgesloten te worden. Waar moet ik het van betalen? Hoe ver stijgen die energieprijzen nog? Waarom grijpt de overheid niet in? De houdbaarheidsdatum van het huidige kabinet lijkt verstreken. De politici kletsen wat af maar met al die 38 partijen en éénmans- en éénvrouwsfracties bij elkaar is er nog geen licht aan het eind van de tunnel. Ruim 17 miljoen mensen zijn erbij betrokken. Maar miljoenen kunnen er echter `niets` aan doen. Zij steken er wel energie in maar krijgen er geen energie voor terug. Komen er nog betere tijden? Of is dit de voorbode van een `andere maatschappij`? Gaan we terug naar de gebreide onderbroek, de warme trui en de kruik in bed? Op de fiets en de brommer doen we weer een pak kranten onder de jas. Thuis op de bank een extra deken en niet te vergeten de geitenwollen sokken aan. Dat laatste beveel ik trouwens van harte aan. Ik heb nog een wat oudere zus die mij regelmatig van nieuw gebreide sokken voorziet. Lekker hoor! Een uurtje eerder naar bed kan ook zoden aan de dijk zetten. Maar dan liefst wel met z´n tweeën. Scheelt ook weer warm water voor een kruik. Alles wat energie gebruikt onder de loep nemen. Verspilling voorkomen. Wat zijn onze gewoontes en welke vreten energie. In onze huishoudens staan veel dingen dag en nacht `aan`. Ik realiseer me dat ik zelf ook redelijk wat energie verspil. Misschien niet in de laatste plaats met het schrijven van deze column.

Ik stop ermee. Ik wil er niets meer over horen. Ik word er zenuwachtig van. Wat zeg ik, ik word er gek van. Als klimaatverandering betekent dat het hier nooit kouder wordt dan 20 graden, is dat misschien niet eens zo´n ramp. Dat lost in ieder geval een paar probleempjes op. De rest laat ik over aan de volleyballers, de dammers, de biljarters, de kaarters, de carnavalisten, de jeu de boule-sters, de samen-aan-tafelgangers , de stamgasten, oftewel de gezamenlijke inwoners van Slijk- Ewijk. Succes ermee!

SMILE  😊

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top