De Huisarts vertelt…februari 2022 Ik Pas

Ik Pas

Op 1 januari kijk ik naar de halfvolle fles Ripasso Valpolicelli Superiore op het aanrecht. Lekker rijp wijntje, met geuren van kers en bosbes, harmonieus droog en met een licht pepertje. Oké, ik geef toe, dit lees ik op het internet. Mijn eigen smaakpapillen hebben het trainingsstadium om dat te herkennen nog niet bereikt. Maar wat gaan we doen met dat restje wijn? Mijn echtgenoot is richting ziekenhuis voor een spoed operatie. Geen dienst maar ja, de enige beschikbare oogarts die het kunstje kan, dus dan ga je toch. Ik ben
nog lekker vrij dit weekend…

Even later klok ik met enige weemoed de wijn uit de fles en laat de donkerrode vloeistof weglopen via de gootsteen. In januari 30 dagen een alcoholpauze, ofwel een Dry January. Ik doe mee en Ik Pas. Nu ik dit stukje schrijf, zit ik inmiddels op dag 8. Vanuit mijn mailbox lees ik de landelijke Dry January-nieuwsbrief. Vandaag krijg ik felicitaties omdat ik al een week op weg ben. En tips over D-drinks: alternatieve
dorstlessers zonder alcohol. Compleet met recept. Wat dacht u van een Belvoir Elderflower Fizz? Klinkt als een superlatief van een Ripasso toch?
Als ik als huisarts mijn patiënten vraag hoeveel ze drinken, vermenigvuldig ik het opgegeven aantal glazen met een factor 2. De praktijk leert namelijk dat dit de werkelijkheid beter benadert. Dus als ik u vertel dat ik gemiddeld 1-2 glazen per maand drink, dan moet u dat misschien ook maar doen.
Ik doe mee aan Ik-Pas omdat ik best zonder dat glaasje kan. Samen met de studenten van het Sparkcentrum en een aantal zorgmedewerkers van ONS gezondheidserf willen we het goede voorbeeld wil geven en daarmee een stimulans zijn voor anderen. Bewust worden van je alcoholgebruik en uit de gewoonte stappen. In onze huisartspraktijk doet dit jaar nog 1 collega mee.
Wij vinden onszelf super stoer. Als je een beetje steviger drinkt dan kun je van een maandje pauze veel positieve gezondheidseffecten merken: beter slapen, fitter voelen, meer concentratie, afvallen. En verder blijken veel mensen na die 30 dagen nog langere tijd niet of minder te drinken.
Vorig jaar had Nijmegen meer deelnemers aan IkPas dan Tilburg en wonnen we “the Battle”. Dit jaar staat Nijmegen landelijk van alle gemeenten op plaats nummer 3. Gemeente Over-Betuwe heeft de top 20 helaas niet gehaald. Via ONS gezondheidserf doen we met 23 mensen mee, waaronder een groot aantal studenten. Dat is lovenswaardig, zeker in deze voor de studenten toch al moeilijke Corona-tijd! Via de IkPas website krijgen we van de studenten de komende weken via ons eigen Forum aanmoedigingen, tips, recepten en leuke feiten en weetjes. Best een gezellige boel dus. Natuurlijk kunt u ook meedoen.
Helaas is de IkPas inschrijving op 6 januari gesloten. Maar u kunt natuurlijk ook uw eigen 30 dagen pauze inlassen. En volgend jaar is er een nieuwe kans om met ons mee te doen. Bent u geïnteresseerd ? Vraag gerust uw huisarts. En misschien kunt u hem of haar dan ook overtuigen om eens op de pauze-knop te drukken.

Inge Nobacht, huisarts
Huisartspraktijk Oosterhout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven